Chromebooks

Alle brugklassen op het Ichthus Lyceum werken tijdens de lessen met Chromebooks. Dat betekent dat er een Chromebook nodig is tijdens de lessen, naast de boeken.Via school wordt er ook gewoon een volledig boekenpakket, dat bestaat uit papieren boeken aangevuld met digitale licenties, verstrekt. De toegang tot het digitale lesmateriaal verloopt via Google Classroom. Deze combinatie van boeken en digitale leermiddelen heet, blendend learning.

Het is de bedoeling dat de leerling alleen het Chromebook en een schrift hoeft mee te nemen voor de meeste vakken.

Chromebook huren of kopen
Via het Ichthus Lyceum kan bij The Rent Company een Chromebook gehuurd of gekocht worden met een aantrekkelijke regeling.Het betreft een Acer R751TN 11,6”  convertible Chromebook. Deze is ook als tablet te gebruiken en is speciaal voor het onderwijs ontworpen.

Deze Chromebook kan zeker tegen een stootje, en is als laptop en als tablet te gebruiken, heeft een touchscreen die ook als tekentablet gebruikt kan worden met de bijgeleverde pen, een snelle WiFi kaart en een accu die de hele schooldag meegaat.
De Chromebook wordt geleverd met een beschermhoes en is verzekerd, ook tegen val- en stootschade. De verzekeringsvoorwaarden, zoals het eigen risico, verstrekt de The Rent Company.

Als er iets met het Chromebook aan de hand is, kunnen de leerlingen terecht bij het iTeam, dat ondersteund wordt door de systeembeheerder van de school.

Het iTeam, bestaande uit stagiaires van het Nova en leerlingen van de school die lid zijn van het ICT-support team, bemant de service- en supportbalie. Deze is tijdens alle pauzes bereikbaar en buiten de pauzes per mail. Bij deze balie kunnen leerlingen met al hun ICT-problemen terecht.

Als er wat mis is met de Chromebook en er is sprake van een probleem wat het iTeam niet kan oplossen dan wordt deze opgestuurd naar The Rent Company. In de tussentijd krijgt de leerling dan een leenchromebook mee, zodat deze gewoon verder kan met de lessen en huiswerk, etc.

Waarom deze constructie?
De Chromebook via The Rent Company wordt gelijk gekoppeld aan een, door de school, beheerde omgeving. Let wel dat is alleen wanneer de Chromebook aan de school-WiFi is verbonden. Thuis is de Chromebook buiten onze invloedsfeer en volledig vrij inzetbaar en bruikbaar voor de leerling. Zowel in de beheerde omgeving als in de thuis situatie is er voor ons geen toegang tot (privé) bestanden op de Chromebook, waarmee wij voldoen aan de AVG-wetgeving.

Door ons wordt alleen de lesomgeving, via de Chromebrowser op de Chromebook beheerd, waardoor wij de leerlingen makkelijker kunnen sturen en bijsturen tijdens de lessen. Hierdoor zijn we minder tijd kwijt aan het controleren of de leerlingen wel daadwerkelijk bezig zijn met bv Biologie in plaats van YouTube of Netflix en andere niet les gerelateerde bezigheden.

Een Chromebook via de Mediamarkt of Coolblue is goedkoper?
Er zijn goedkopere Chromebooks beschikbaar. De reden is onder andere dat Mediamarkt niet de uitgebreide ondersteuning en reparatieservice verleent, zoals The Rent Company dat wel doet. Deze ondersteuning wordt drie of vier jaar geboden (afhankelijk van uw persoonlijke keuze).

Voor de meerprijs die er betaald wordt, verzorgt The Rent Company bij reparaties, zowel onder garantie als bij verzekeringswerk, een gelijkwaardig leenexemplaar. Bovendien is de verzekering bij de prijs in begrepen. Bij schade bent u daardoor alleen het eigen risico kwijt in plaats van een nieuwe Chromebook te moeten kopen.

Eigen laptop
Het kan zijn dat u al een Chromebook heeft. Als de Chromebook voldoet aan onze minimum eisen, hoeft dat geen bezwaar te zijn. Wel is het belangrijk dat u ermee instemt dat de school de Chromebook tijdens schooltijd beheert.

De Chromebook moet minimaal aan de volgende eisen voldoen:

• Stevig design.
  • Intel Quad core processor
  • Minimaal 11,6” beeldscherm
  • 4 Gb werkgeheugen
  • 32 Gb interne opslag
  • Minimaal Chrome OS 74.0.3
  • Wifi netwerkkaart met a/b/g/n/ac ondersteuning !
  • Accu die het minstens acht uur volhoudt (volle lesdag) !
  • Akkoord gaan met beheer van de Chromebook tijdens schooltijd !
  • Akkoord gaan met de licentiekosten van ca. € 30,= voor de beheermodule!

Problemen met de eigen laptop

Als er software problemen zijn met de Chromebook of installatie problemen dan kan de leerling gewoon bij het iTeam terecht.Wij kunnen echter niet garanderen dat er een vervangende Chromebook geleverd kan worden. Er is een beperkt aantal Chromebooks beschikbaar dat tijdens schooltijd geleend kan worden als de eigen Chromebook het niet doet. Voor reparaties/vervanging bent u zelf verantwoordelijk.