Lezen doet lezen! De zomervakantie is een perfecte tijd om even lekker eropuit te gaan, al dan niet via een lekker leesboek. Hierbij een paar leestips van onze sectie Nederlands!

Luister door Sacha Bronwasser

Een Nederlandse vrouw die in 1989 op 20-jarige leeftijd naar Parijs vertrok om daar als au pair te werken, probeert na de gewelddadige aanslagen in Parijs in november 2015 haar eigen geschiedenis te reconstrueren. Verrassende wendingen, een plotgedreven boek dat je niet laat stoppen met lezen.


De kleuren van Anna door Sander Kollaard
Na het overlijden van een eigenzinnige oudere vrouw met wie hij bevriend was, denkt een schrijver in Zweden terug aan hun wandelingen en gesprekken, wat leidt tot talrijke associaties, waartoe kleuren vaak de aanzet geven.


Al het blauw door Peter Terrin
Simon is negentien wanneer hij midden in een college wegloopt en stopt met zijn studie. Hij is zoekende, weet zich niet te verhouden tot het dorp en het eenvoudige milieu waarin hij is opgegroeid. Samen met zijn boezemvriend Marc slijt hij vele uren in Azzurra, het café van het zwembad in het nabije provinciestadje. Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een passionele relatie tussen Simon en Carla Binotto, de Italiaanse barvrouw, die twintig jaar ouder is.


Het lied van ooievaar en dromedaris door Anjet Daanje
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Onbeschrijflijk genre, intrigerende schrijfstijl, subtiele samenhang van thema’s en motieven in de verschillende verhaallijnen waar je nog lang op blijft broeden. Ieder hoofdstuk is een puzzelstuk in de zoektocht naar de identiteit van Eliza May Drayden. Maar naast deze zoektocht is ook ieder hoofdstuk een verhaal op zich, het zijn ware pareltjes. Een dikke pil, maar laat je zeker niet afschrikken. Echt iets voor de kalmte van de zomermaanden.


Buitenleven door Nina Polak
Twee vrouwen uit de Randstad verhuizen naar het noorden. Waar de ene tot stilstand komt door het lege landschap, komt de andere er juist tot bloei. Speels en sprankelend raakt Polak aan de grote vragen die iedereen zichzelf soms stelt wel stelt: wie ben ik, wat moet ik met mijn leven, waar moet ik wonen, met wie moet ik eindigen?

De hand van Mustang Sally door Eva Posthuma de Boer
Een roman over de liefde tussen ouders en kinderen, die laat zien hoe tragische gebeurtenissen door generaties heen van invloed zijn. Bij een noodlottig ongeval komt de zesjarige Abel om het leven. Een jaar later wordt Kjeld geboren. Maar het kind lijkt in niks op de engelachtige Abel. Prachtige zinnen wisselen de zware thematiek af, het boek laat je nadenken over de vraag op welke manier jezelf gevormd bent.